Sterilisering manikyr verktyg

Sterilisering manikyr verktyg

Salonprocedurer har länge upphört att vara privilegiet för extremt rika människor. Tvärtom går nu nästan varje tjej till manikyr, pedikyr, besöker en skönhetssalong, en massageterapeut eller spenderar tid i ett spa. Vi har förknippade skönhetscenter inte bara med skönhet, men också med renhet, och hur kan det vara annorlunda - trots allt, alla procedurer som erbjuds där, på ett eller annat sätt, handlar om personlig hygien. Det är därför viktigt att post- och preprocessuell bearbetning av verktyg och utrustning är väldigt viktigt. Idag kommer vi att prata om desinfektion och sterilisering av verktyg för manikyrarbete.

funktioner

Manikyr är ett förfarande där små partiklar av en kunds biomaterial förblir på verktygen och utrustningen. Men någon, även den minsta bloddroppen eller en praktiskt taget osynlig hudfling kan hålla skadliga bakterier, virus och andra mikroorganismer. Därför har SanPiN utvecklat vissa krav för desinfektion och sterilisering av manikyrtillbehör.

Förresten är det nödvändigt att skilja dessa två begrepp. Desinfektion är behandling av ytor och verktyg med speciella medel för att förstöra patogener. Men hon kan inte klara av patogena mikrober. Sterilisering dödar absolut alla kända virus, svampar, prioner, bakterier och sporer. Inte undra på att ordet "sterilt" betyder "desinficerad, ren".

Typer och teknik för bearbetningsenheter

Att genomföra proceduren för sterilisering av instrument på flera sätt, vilka var och en har sina egna egenskaper, fördelar och nackdelar. Stoppa inte ditt val bara på någon av dem, utan få flera verktyg för att bearbeta olika verktyg:

 • Torr värme eller torr värme skåp. En av de mest effektiva sterilisatorerna, dödar mikroorganismer genom att utsätta dem med hög temperatur. Men inte alla spik tillbehör kan klara av sådan sterilisering. Endast de som är gjorda av koboltlegeringar eller japanskt stål bearbetas i torrbrännaren, medan resten efter sådan behandling kan "dö" tillsammans med bakterierna.

För fullständig desinfektion av instrument är det tillräckligt med 20 sekunder. Att lämna dem i en dryjar efter bearbetning är strängt förbjudet.

 • Ugn (ugn). Ja, det är inte konstigt - en vanlig köksugn kan också fungera som en sterilisator för manikyrtillbehör! För att utföra denna procedur, tvätta utrustningen i rinnande vatten, torka torrt och placera i en ugn för förvärmning till 220 grader. Efter 15-20 minuter dra ut. Använd inte kallt vatten för kylning.
 • Autoklav eller ångsterilisator. Det desinficerar instrument med varm ånga (upp till 134 grader). De måste lägga sig i 1 lager, efter tvätt och torkning. Autoklaversteriliseringsprocessen varar 20 minuter.
 • Glosperlen eller kula sterilisator. Det är en metallbehållare i ett plastfodral fyllt med små bollar av kvartsglas. Denna apparat är utrustad med värmeelement som efter det att de slås på i nätverket fungerar på dessa bollar och de värmer upp till en temperatur på 240 grader om en halvtimme. Därefter införs förrengörda och torkade manikyrtillbehör (endast metall sådana!) Och de är fortfarande kvar i en halvtimme. Sedan behöver de ta bort och skölja i en desinfektionslösning och kan användas.
 • Ultraljud. Rengöring med det är följande: en desinfektionsvätska hälls i en speciell behållare, verktyg läggs ut där och placeras i en ultraljudssterilisator, som avlägsnar orenheter genom vågvibrationsexponering. Klarar även med frätande fenomen.
 • UV-sterilisator. Som namnet antyder, bekämpar det mikroorganismer genom bestrålning med ultravioletta strålar. Bra slagsmål rost.
 • Kemisk bearbetning Inte den mest populära steriliseringsmetoden. Faktum är att för att förstöra absolut alla skadliga mikrober och virus krävs helt aggressiva reagens och speciella villkor: ett separat rum, behållare som är resistenta mot deras effekter, överaller för personal, lämpliga lagringsförhållanden. Inte varje salong har råd att utföra ett sådant förfarande, särskilt eftersom det finns mycket mer tillgängliga och lika effektiva metoder.

När bearbetningen utförs, packas verktygslåset i speciella väskor. Det finns flera typer av dem:

 • Kraft-paket. Förseglad med clips och hjälpmedel håller sterilitet i 3 dagar;
 • Förseglade säckar. Varaktighet av sterilitet i dem - 20 dagar;
 • Papperspåsar med värmesvetsning. I sådana förseglade paket behåller instrumenten sterilitet i en månad.

Vad ska man bearbeta?

Manikyrtillbehör måste gå igenom flera grader av rening från skadliga mikroorganismer innan mastern använder dem för sitt avsedda syfte. Pre-steriliseringsrengöring består i att avlägsna partiklar av död hud och biologiska vätskor och tvättar instrumenten i rinnande vatten med enkel tvål. Rena förnödenheter laddas i sterilisatorn, genomgår global bearbetning från alla bakterier och virus och packas sedan i förseglade säckar. Och omedelbart före förfarandet passerar de den sista etappen av desinfektion. Hon passerar också på arbetsplatsen och i mästarens och klientens händer. Följande droger används för detta:

 • Neosterol färglös. Den används för snabb desinfektion av arbetsytor, utrustning, verktyg. Innehåller alkohol. Torkar snabbt och kräver inte sköljning. Det har ett brett spektrum av åtgärder (det dödar många sorter av svampar och virus, inklusive aids, hepatit, rotavirus, bakterier och mikrober). Det kräver ingen ventilation av rummet efter bearbetningen, det kan användas även med besökare.
 • Neosterilblå. Disinfektör för mästarens och kundens händer. Det är en färdig lösning som du behöver torka händerna omedelbart innan du börjar proceduren. Även denna vätska har en helande effekt. Det är absolut säkert, orsakar inte allergiska reaktioner och irritation på huden.
 • Desecon, Dezefekt, Desekon-OM. Verktyg för desinfektionspreparat. De liknar deras egenskaper. De är lösningar av speciella desinfektionsmedel som hälls i badet och alla instrument läggs där ute. Efter behandling krävs noggrann sköljning i rinnande vatten.

Desecon kan användas i en månad, Desefect och Desecon-OM - i 2 veckor, varefter lösningarna blir oanvändbara och måste bytas ut.

Huvudstadiet

Desinficera och sterilisera instrumenten måste vara i en viss ordning. Hela processen tar ganska lång tid, så varje manikyr måste ha flera uppsättningar verktyg att ersätta. Alltså:

 • När du har slutfört manikyrproceduren bör alla använda verktyg tvättas noggrant i rinnande vatten med tvål och avlägsna synlig smuts.
 • Sedan placeras de i ett bricka med desinfektionsvätska och hålls en viss tid i den;
 • Desinficerade instrument placeras i sterilisatorn.Där genomgår de global bearbetning från alla skadliga mikroorganismer.
 • Därefter förpackas de redan sterila tillbehören och förpackas i förseglade påsar för att bibehålla renheten.
 • Omedelbart före nästa procedur öppnar kunden väskan och bearbetar instrumenten igen med alkohol eller en desinfektionslösning.

Hur ofta ska behandlas?

I allmänhet är alla manikyrtillbehör uppdelade i 2 typer beroende på tillverkningsmaterialet - de är porösa och icke porösa. Porös - Dessa är oftast verktyg för engångsbruk eller återanvändning, men kräver särskild rengöring. Ej porös - återanvändbar och lätt att rengöra. Därför, innan man fortsätter med desinfektions- och steriliseringsförfarandet, är det nödvändigt att klargöra vilka arter denna eller den här enheten tillhör och, baserat på detta, vidta ytterligare åtgärder:

 • Porösa föremål inkluderar tyg, trä och absorberande tillbehör, till exempel nagelfiler (de flesta, eftersom det finns metall), svampar, bomulls- och apelsinpinnar, pappersservetter och handdukar, buffrar för polering. De måste kastas bort efter första gången (förutom filerna, men du måste titta på hur de överför desinfektion och om ytan börjar försämras efter kontakt med vätska, måste de också kasseras).

Om du använder tygdukar i ditt arbete ska de tvättas i en tvättmaskin med pulver i slutet av varje arbetsdag.

 • Icke-porösa tillbehör är oftast metall, plast, glas eller glasfiber. Dessa inkluderar cutters, manicure pincett och sax, olika borstar. De måste steriliseras och desinficeras enligt alla ovanstående regler efter varje kund.
 • Objekt som inte är i kontakt med huden, t ex geler, gelpoleringsmedel, akrylfärgade nagellack, tolererar inte skadliga mikroorganismer och behöver därför inte sterilisering.

Hembearbetning

Metoden att utföra steriliseringsverktyg hemma beror på vem som helst förutom att du använder dina manikyrtillbehör. Om du inte ger dem någon, använd sedan en etanollösning som desinfektör och torka dem efter varje förfarande. En gång i månaden är det lämpligt att koka dem i 5 minuter. Om alla familjemedlemmar använder samma manikyrsats, är mer allvarlig sterilisering nödvändig. Och det här hjälper dig med ugn.

Du behöver: bra diskmedel eller flytande tvål, strykjärn, ugnshandskar och handskar.

Förvärm ugnen till 200 grader. Medan det värms upp, tvätta noggrant alla verktyg i rinnande vatten med tvål och vatten, ta bort smuts. Torka dem torra. Ordna på en bakplåt, hålla ett avstånd på 5 cm mellan dem. Placera i ugnen och håll den där i 15 minuter och ta bort den. Den här tiden kommer att räcka för att desinficera verktyget helt.

Kom ihåg att denna steriliseringsmetod endast är lämplig för metallobjekt! Plast- och kartongfiler med dammbildning kan inte placeras i ugnen!

Förutom torrvärme finns det en annan metod för hemsterilisering - kokning. Häll vatten i en liten kastrull, koka den och smälta in verktygen i 10-15 minuter, ta sedan försiktigt bort, sätt på torr trasa och torka noggrant.

Försum inte bort procedurerna för desinfektion och sterilisering av spikleveranser! Samtidigt är det absolut oväsentligt om du bara gör dig själv en manikyr eller accepterar dina kunder som professionella. Hygien - Garantin för hälsan!

Svar på frågor om steriliseringsverktyg för manikyr kommer du att lära av följande video.

kommentarer
Kommentar författare

Klänningar

kjolar

blusar